Lifestyle

You are what you eat..

„Jesteś tym co jesz, więc nie bądź zbyt szybki, tani, łatwy i sztuczny”

„Jesteś tym co jesz, więc nie bądź zbyt szybki, tani, łatwy i sztuczny” to hasło, które w prosty i bezpośredni sposób mówi nam, jak ważne jest to jak się odżywiamy.

Patrząc na historię ludzkości, jedzenie zawsze było jednym z najistotniejszych aspektów życia. Dieta oparta była na produktach naturalnych, którymi obdarzała nas ziemia, a przepisy doskonalone i przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Zarówno wytwarzanie, jak i przygotowanie pożywienia było praco i czasochłonne, ale nikt nie podważał tego, że jest to warte poświęceń. W wielu zapiskach można odnaleźć informacje o zdrowotnych właściwości ziół, warzyw czy owoców, co wskazuje na to, że od wieków wiadomo jest, że to co jemy odpowiedzialne jest nie tylko za to czy odczuwamy głód i czy mamy energię, ale również za to jak się czujemy i jak funkcjonuje nasze ciało.

Świat się zmienił, farmerzy, producenci nabiału a nawet domowi kucharze dysponują często sprzętem, którego nie powstydziło by się NASA, co sprawia, że wytwarzanie jak i przygotowywanie jedzenia jest znacznie prostsze i szybsze. W dzisiejszych czasach nie musimy czekać do lata na maliny czy do jesieni na pomidory. Nie koniecznym jest jedzenie kiszonek zimą aby wynagrodzić ciału braki witaminy C, ani spędzania godzin w kuchni na przygotowywaniu posiłków bazujących na tym, czym akurat ziemia obrodziła.

Dostrzegając w tych zmianach wiele pozytywów trzeba przyznać, że niosą one za sobą również wiele zagrożeń. Obywatele wysoce rozwiniętych krajów często traktują jedzenie tylko i wyłącznie jako paliwo, które ma dać im energię na cały dzień pracy. Dla wielu osób bez znaczenia jest jakość tego co wkładamy do żołądka, co skutkuje tym, iż społeczeństwa zamiast żyć coraz dłużej, przy tak ogromnym rozwoju medycyny, żyją coraz krócej. Badania wskazują na to, że pokolenie Amerykanów, które teraz zaczyna zakładać rodziny, będzie pierwszym pokoleniem, które będzie żyć dłużej od swoich dzieci. Alergie, cukrzyca, choroby serca czy rak to wierzchołek, góry problemów zdrowotnych, u których podłoża leży niezdrowa dieta.

Czy jesteśmy w stanie zatrzymać ten proces? Owszem. Jednak cytując Króla Pop, Michaela Jacksona, trzeba zacząć od człowieka w lustrze, stopniowo przekazując nabytą wiedzę osobom z najbliższego otoczenia. W związku z tym, chciałybyśmy zapoczątkować cykl postów dotyczących jedzenia, tego jak wpływa na nasze ciało oraz jak łatwo jest je przygotować. Mamy nadzieję, że przekonamy Was, że warto zainwestować zarówno czas jak i pieniądze w kupno produktów wysokiej jakości i przygotowanie posiłków, oraz, że warto w naszej codziennej diecie kierować się hasłem „Jesteś tym co jesz”!

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

  • Reply
    Bellissima
    Sierpień 28, 2013 at 8:42 pm

    Genialny pomysl!w takim razie czekamy na posty:))

    Pozdrawiam

  • Reply
    Anonymous
    Sierpień 29, 2013 at 8:50 am

    czekam na więcej

  • Reply
    Anonymous
    Sierpień 29, 2013 at 7:59 pm

    super pomysł

  • Reply
    Beata
    Wrzesień 1, 2013 at 6:53 pm

    kiedy kolejny post z tej serii ?

  • Reply
    Anonymous
    Wrzesień 14, 2013 at 6:38 am

    Jesteś tym, co jesz? hmmm… jem kurczaka i nie jestem kurczakiem, jem sałate i jakoś też się nią nie staję. co do świni, to może niektórzy coś z niej mają ;P

  • Zostaw komentarz